Luister naar je ogen

Nog maar pas geopend en nu al een succes. Museum Voorlinden in Wassenaar.  Het museum is een privé-initiatief van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Zijn eigen collectie hangt in het museum, naast de tentoonstelling van Ellsworth Kelly en diverse vaste kunstwerken. Ook het gebouw zelf en de tuin zijn zeer de moeite waard.

Omdat het in september nog prachtig weer was kozen we voor een OV-fiets vanaf Den Haag CS. Dwars door Den Haag en duingebied Meijendal fietsten we naar landgoed Voorlinden waar het nieuwe museum gevestigd is. Een leuke route en een prachtige entree op het landgoed. Eerst koffie op het terras van restaurant Voorlinden dat je vindt in het in Engelse stijl gebouwde landhuis.

De tuin van Piet Oudolf
Vanaf het terras zie je Museum Voorlinden al liggen, een hypermodern gebouw, maar toch een met de omgeving. De tuin eromheen is van Piet Oudolf. Omdat het museum veel glas heeft kun je de tuin van alle kanten bewonderen, maar het is zonde om daar niet ook even doorheen te lopen. Zo mooi! Speciaal voor de opening van het museum ontwierp Oudolf een bloementuin met voornamelijk eenjarige planten. In het najaar van 2016 wordt de tuin opnieuw vormgegeven en beplant met meerjarige planten.

Het plezier van kijken
Eenmaal in het museum is Full Moon het eerste wat je tegenkomt. Ruim 40 kunstwerken uit verschillende perioden, stromingen en stijlen zijn voor het eerst bijeen gebracht. De tentoonstelling gaat over het plezier van kijken, vergelijken en verbeelden, maar dat geldt eigenlijk voor het hele museum. Elke zaal biedt wel weer nieuwe inzichten en steeds word je getriggerd om na te denken. Of zoals Maurizio Nannucci het noemt: Listen to your eyes.

Ellsworth Kelly
Daarna kun je naar de openingstentoonstelling van Ellsworth Kelly, de vorig jaar overleden Amerikaanse kunstenaar die vooral bekend is geworden om zijn schilderijen in groot formaat.  Maar voor je dat doet moet je even plaatsnemen op de groene sofa’s aan de zijkant van het museum. Hier komen de schoonheid van het gebouw én de tuin mooi samen.

Beleven
Zorg dat je genoeg tijd overhoudt voor de permanente kunstwerken. Hier wordt het museum bijna een doe-museum. Elk kunstwerk moet je apart beleven. Of het nu het zwembad, het doolhof, de Skyspace of het oudere koppel onder de paraplu is, ze verrassen allemaal. Tot slot heeft Museum Voorlinden ook nog een leuke museumwinkel met boeken, ansichtkaarten, hebbedingen en mooie souvenirs. Top museum!
www.voorlinden.nl

 

 

 

 

 

 

mix & match

ook leuk