Leuke restaurants in Kopenhagen

You name it en je kunt het in Kopenhagen vinden. De stad zit vol met leuke restaurants, eettentjes, barretjes etc. Van het hoogste niveau - Kopenhagen heeft drie restaurants met twee Michelin-sterren, waaronder het bekende NOMA – tot de hotdogkraampjes op straat. Ze eten wel vroeg de Denen, om half zes lopen de restaurants al vol, zeker in de winter. Hier een paar van mijn favorieten.

De markthal
Als je in Kopenhagen bent, moet je minstens een keer naar Torvehallerne, de markthal van Kopenhagen en absoluut de leukste plek voor een lunch. In meer dan zestig kleine winkeltjes vind je de heerlijkste gerechten. Denen houden van gezond eten, dus veel is biologisch, ecologisch, maar in ieder geval vers. Smoothies, smørrebrød, sushi, alles kun je hier vinden. En als het lekker weer is neem je het mee naar de grote picknicktafels voor de markthal.
www.torvehallerne.dk

Pussy Galore
Ook leuk is Pussy Galore’s Flying Circus in de multiculturele wijk Nørrebro. Hier lunch je met smørrebrød en smoothies, maar ze hebben ook gewoon een goeie burger met friet. De sfeer is relaxt. Omdat Pussy Galore (ja van James Bond) op het Sankt Hans plein zit, hebben ze een groot terras.
www.pussygalore.dk

Café Victor
Van een heel ander kaliber is Café Victor. Het chique restaurant zit in het centrum en is geliefd bij degenen die graag gezien worden. Ook Deense filmsterren komen hier vaak, en ja, sinds we massaal naar series als Borgen en The Bridge kijken, herkennen wij die ook. Op de kaart veel vis, je bent tenslotte in Denemarken. De selectie van haring, een van Denemarkens specialiteiten, is lekker, net als de oesters en de fruits de mer. Je kunt hier de hele dag terecht, van ontbijt tot diner. Zelf vind ik de lunch het leukste.
www.cafevictor.dk

Meatpacking District
’s Avonds eten doe je het beste in Kødbyen, waar vroeger de slachterijen waren. Hier vind je allemaal hippe restaurants en barretjes waar de Denen zelf ook graag komen. Zoals Pate Pate, een van de eerste en nog steeds populair. Ook een goede keuze is Mother. Hier serveren ze super verse en echt Italiaanse desempizza’s en de prijzen zijn zeer schappelijk. Ik moet zeggen, het was een van de lekkerste pizza’s ever. Wel reserveren, want het is bijna altijd druk.
www.mother.dk

Gorilla
Afgelopen mei was ik voor het eerst bij Gorilla, ook in Kødbyen. Echt een heel leuk restaurant (foto). De sfeer is gezellig en relaxt en het eten bijzonder. Ze serveren allemaal kleinere gerechten met een Mediterrane touch. Je kunt er zelf een paar kiezen, maar ook het verrassingsmenu nemen. Dan krijg je van alle zes gangen een of meerdere gerechtjes. Gerechtjes klinkt misschien wat minderwaardig, maar dat is het zeker niet. Het is allemaal even lekker, ook de toetjes. Denk aan ganzenborst, inktvis, varkensoor, ravioli en beef tartaar. De lemon pie is lekker en in Denemarken vind je in het seizoen altijd wel gerechten met rabarber op de kaart. Heerlijk! De prijs is niet mals, maar dat geldt eigenlijk voor heel Kopenhagen.
www.restaurantgorilla.dk