Middelburg is verrassend leuk

Wie naar Zeeland gaat, gaat meestal voor het strand. Begrijpelijk, want de Zeeuwse stranden zijn nu eenmaal top. En is het een keer geen strandweer, dan is een dagje Middelburg een prima alternatief. Ook begrijpelijk, maar eigenlijk doe je Middelburg dan te kort. Het blijkt een verrassend leuke provinciestad waar je met gemak een heel weekend kunt verblijven.

Om te beginnen barst het van de historie in de Zeeuwse hoofdstad. In de Gouden Eeuw was het de tweede VOC-stad van Nederland en de vele herenhuizen en pakhuizen stammen nog uit deze tijd. Vandaag de dag telt Middelburg 1100 monumenten, de belangrijkste zijn de abdij, de Lange Jan en het oude stadhuis. De abdij ligt in het centrum van de stad. Op het plein worden jaarlijks het Nazomerfestival en Jazzfestival gehouden. Niet alle locaties van de abdij zijn dagelijks open, maar als je rondleiding boekt kun je de abdij inclusief de kloostertuinen bezoeken. www.uitinmiddelburg.nl

207 treden
De Lange Jan is 90,5 meter hoog en als je goed ter been bent kun je de 207 treden tellende toren beklimmen. De beloning is een prachtig uitzicht over Walcheren. Bij mooi weer zie je zelfs de andere Zeeuwse eilanden liggen. Het Zeeuws Museum is hier ook gevestigd, waar je alles over de geschiedenis en cultuur van Zeeland te weten komt. 
www.langejanmiddelburg.nl
www.zeeuwsmuseum.nl 

Winkelen
In Middelburg worden vaak markten gehouden, houdt de stadsagenda in de gaten. Winkelen kun je hier ook prima. Rondom het centrum liggen diverse kleine straatjes met veel eigen winkeltjes en restaurantjes. Ook de omgeving van Middelburg heeft veel te bieden en dat kan heel goed per fiets. De VVV is gevestigd in boekhandel De Drvkkerij (sowieso een bezoekje waard). 
www.de-drvkkery.nl

Klederdracht
Met de auto ben je in 20 minuten in Arnemuiden. Een vissersstadje waar de oude Zeeuwse tradities nog in ere worden gehouden en waar je de Zeeuwse klederdracht nog kunt bewonderen. In het museum en op de historische scheepswerf kom je meer te weten over het leven en werken in de vorige eeuwen. Eind juni vindt de jaarlijkse Visserijdag plaatst. www.arnemuiden.org  En als het heel mooi weer is? Dan ga je natuurlijk ook nog even naar het strand. Bijvoorbeeld in Domburg of bij het Veerse Meer.

foto cover: Koen Hauser - Zeeuws Museum