De rafelranden van Rotterdam

Of het nu de New York Times, de Lonely Planet of de Volkskrant is, allemaal zijn ze dol op Rotterdam. Wat mij betreft was de Maasstad altijd al een goed idee. Omdat het mijn thuisbasis is, maar ook als ik objectief ben, vind ik het een topstad.

Hotel New York
Ken je Rotterdam niet zo goed, ga dan eerst naar Hotel New York. Vroeger de plek waar avonturiers ons land verlieten, nu een mooi startpunt voor een reis door Rotterdam. Hier op de Kop van Zuid sta je meteen oog in oog met de Maas en de imposante skyline. En ook als je er niet blijft slapen, kun je in Hotel New York de hele dag terecht: van ontbijt tot diner en van koffie tot bitterbal. In de twee winkeltjes van het hotel vind je leuke souvenirs en stapels boeken over Rotterdam. Vlakbij is het Nederlands Fotomuseum en Lantaren Venster. Met mooi weer is een drankje op het terras van verderop gelegen hotel Nhow een must. Het uitzicht is top, de bar trouwens ook. 
www.hotelnewyork.nl

Watertaxi
De stad verkennen kan lopend of per fiets, het leukste is de boot en dan vooral de watertaxi. Die geeft je het gevoel in een echte wereldstad te zijn en vaart tussen vijftig aanlegplaatsen. 
www.watertaxirotterdam.nl.

Rafelranden
En dan wordt het kiezen geblazen, want Rotterdam heeft echt teveel voor één weekend. Natuurlijk heb je gehoord van de Euromast, de Kunsthal en het Maritiem Museum, maar zoals de Volkskrant het laatst omschreef, naar Rotterdam ga je voor de rafelranden. Mooi woord, past ook goed bij de rauwheid van de Maasstad, want ondanks al het opknapwerk van de laatste jaren blijft het een stad waar je je best voor moet doen.

Katendrecht
Vanaf Hotel New York wandel je over de Rijnhavenbrug (Rotterdammers geven alles een bijnaam en deze heet dus Hoerenloper) naar Katendrecht, dat na een flinke opknapbeurt tot de hipste buurtjes van de stad is gaan horen. Je vindt er vooral veel leuke restaurants op het Deliplein, zoals Het meisje en de matroos, CEO de Baas van het vlees en vrij nieuw maar nu al favoriet: het Peruaanse Ceviche Y Maas. Ook leuk is de Fenix Food Factory, een soort markthal, maar dan veel leuker. Voor koffie ga je naar Zeeuwse Meisjes en leuke voorstellingen vind je in Theater Walhalla. 

Zwaanshals 
Net zo ruig is Rotterdam-Noord, rondom het Zwaanshals. Jaren geleden vestigde het Kookpunt zich hier met een megagrote kookwinkel en sindsdien verschijnt het ene na het andere leuke winkeltje. Voor een lekkere lunch of zelfgebrande koffie ga je naar Hopper of het hippe Bertmans. Vanuit Noord wandel je over de Jonker Fransweg terug naar de Meent. Een stuk gecultiveerder, maar zeker ook leuk met Marqt, de Markthal en de echte ouderwetse markt in de buurt en het is een leuke winkelstraat. Nieuw in deze buurt zijn de woonwinkels Keet en het Deense Hay, dat vlabij het nieuwe café Thom's ligt en klassieker Dudok. Verderop in de straat zit Guliano voor een Italiaanse lunch of prosecco. Vanuit daar steek je straat over en ben je in de net zo hippe Pannekoekstraat (inderdaad zonder n) met veel leuke winkels, restaurants en cafés.