Valencia, de perfecte citytrip

Valencia is een authentieke Spaanse stad. Veel rustiger en minder toeristisch dan bijvoorbeeld Barcelona. Het klimaat is perfect, je hebt er kilometers stadstrand  en je kunt er fietsen. Wat mij betreft is het dé stad voor een citybreak. Omdat het bijna het hele jaar lekker weer is, is het een prima bestemming voor het vroege voorjaar of de late herfst. Sterker nog, zelfs in december loop je nog lekker met een vestje over de boulevard.

Appartementen
De afgelopen jaren is Valencia erg in trek geraakt bij Nederlanders. Begrijpelijk, want het is een makkelijke stad om naar toe te gaan. De vlucht is niet al te ver, redelijk goed geprijsd en vanaf het vliegveld ben je met de metro in minder dan een half uur in het centrum.  De meeste mensen boeken een appartement. Veel Spanjaarden hebben hier een tweede huis en die worden via agenten verhuurd. Ze zitten meestal in de ring net buiten het oude centrum, waardoor je echt het idee hebt dat je tussen de locals woont. Je kunt natuurlijk zelf boodschappen doen, maar nog leuker is het ’s ochtends met de Spanjaarden een cafe cortado te drinken in een van de vele koffiebarretjes of ’s avonds tapas te eten in de wijk El Carmen. Wat je niet mag missen de eerste keer:

Mercado Central
Ga naar de Mercado Central. Veel steden hebben nu een moderne markthal, maar die van Valencia is er al sinds 1912 en was vaak de inspiratiebron voor de nieuwe varianten. De overdekte hal heeft meer dan 400 stalletjes en het leuke is dat de inwoners van de stad hier nog hun dagelijkse boodschappen doen. Je vermaakt je prima tussen de druk over de prijs onderhandelende Spanjaarden. Vergeet niet naar boven te kijken, de koepel is prachtig!

Fietsen door het Turiapark
Huur een fiets en verken de stad op twee wielen. Valencia doet echt z’n best om de stad fietsvriendelijk te maken. Er zijn dan ook al een hoop fietspaden, maar kijk niet vreemd op als het pad ineens ophoudt. Dan moet je het even zelf uitzoeken… Waar je zeker goed kunt fietsen is in het Turiapark. Vroeger was dit een rivier, maar na een overstroming werd het gebied drooggelegd. Nu is het een 9 km lang ‘ondergronds’ park waar de hele dag geluierd en gejogd wordt. En gefietst dus!  

Paella eten aan het strand
Aan het einde van het park ben je vlak bij de zee, dus fiets meteen even over de meer dan een kilometer lange boulevard. Hier vind je ook veel paellarestaurants. Paella eet je in heel Spanje, maar het gerecht is in Valencia ontstaan.

Moderne architectuur
Valencia is een oude stad met prachtige grote en statige gebouwen. Maar in het Turiapark doemen ineens immens grote moderne complexen op. Je bent in de Stad van Kunst en Wetenschappen, het paradepaardje van Valencia. Je vindt er een operahuis maar ook een moderne openluchtdisco, wetenschapsmuseum, 3D Imax bioscoop, aquariumpark en een centrum dat gebruikt wordt voor congressen, concerten en grote sporttoernooien. Ga je niet naar binnen, de gebouwen zijn ook van buiten het aanschouwen meer dan waard.