Hip Reykjavik in het puntje van Europa

In Reykjavik zal je je niet vervelen. Het is een levendige, moderne provinciestad met veel goede restaurants, leuke barretjes, koffietentjes, wifi-cafés, hippe winkels, een bruisend nachtleven en het merendeel van de hotels. Zeker in de winter kun je beter in de stad overnachten, want de rest van het eiland is vrijwel uitgestorven.

Bezoek in ieder geval de Hallgrimskirkja. Deze 74,5 meter hoge kerk is op zich al bijzonder, maar je kunt met een lift naar boven voor een mooi uitzicht over de stad en de baai. Wandel vanaf daar naar het water. Wil je een lange wandeling maken, ga dan eerst rechtsaf en wandel tot aan het Witte Huis waar in 1986 Gorbatsjov en Reagan elkaar ontmoetten en waarmee het einde van de Koude Oorlog werd ingezet. Helaas is het huis niet open voor publiek, maar zeker in deze tijd de moeite waard om even bij stil.

Ode aan de zon
Wandel weer terug langs de kade naar het monument van de Zonnevaarder. Het lijkt een Vikingschip, maar is bedoeld als ode aan de zon. Het is het meest gefotografeerde object in de stad. Daarna wandel je langs het operagebouw en de haven weer terug naar het centrum.  Hier vind je een paar leuke winkelstraten met voornamelijk lokale winkels. Hier geen grote merken, maar een heel eigen assortiment, galeries en winkels met op het eiland gemaakte producten. Een origineel souvenir vinden is hier niet zo moeilijk, al is het maar een IJslandse trui, of als je die te duur vindt een paar sokken. Ondertussen kun je lekker opwarmen in de koffietentjes en leuke kroegjes die je tegenkomt. Het zijn er teveel om op te noemen. Een paar suggesties: bakkerij Sandholt voor koffie, taart en broodjes; Apothek voor lunch, thee of borrel en Fish Market voor vis natuurlijk. Kijk verder vooral waar het druk is en ga daar naar binnen. Succes verzekerd.

Zeker doen als je in Reykjavik bent
1. Noorderlicht
De meest bijzondere ervaring op IJsland is wel het Noorderlicht meemaken. Uitbarstingen op de zon zorgen ervoor dat geladen deeltjes naar de aarde worden gestuurd. Zodra ze in aanraking komen met de dampkring komt energie vrij in de vorm van groene golven aan de hemel, het Noorderlicht. In de wintermaanden heb je de beste kans, omdat de nachten dan het langst en het meest donker zijn. Het beste boek je meteen op de eerste dag van je verblijf. De tours vertrekken alleen als het weer goed is en zo niet word je automatisch naar de volgende dag doorgezet. Maar helemaal zeker is het nooit, het blijft een unieke ervaring om het Noorderlicht te zien.

2. Walvissen spotten
IJsland is het land van spuitende geisers, heetwaterbronnen, ijskappen, watervallen, vulkanen én… walvissen. Hoewel de zomer de beste tijd is om ze te spotten, kan het ook in de winter. Het hele jaar door trekken de vissen door de wateren van de Noord-Atlantische Oceaan op zoek naar voedsel. Welke vissen je ziet hangt af van het seizoen, maar alles komt voor van de Noordelijke Butskop, Potvis, Griend, Bultrug en de Blauwe Vinvis. Zelf Orka’s! En voor de echte fans; de beroemde walvis uit de film Free Willy komt hier ook vandaan. Zelf zijn de IJslanders een stuk minder sentimenteel: walvis is voor hen ook vooral voedsel en ondanks alle verdragen die er zijn, staat in IJsland in bijna elk restaurant walvis op de kaart. Net als haai en papegaaiduiker…

3. Blue Lagoon
De Blue Lagoon is een luxe spa middenin een lavaveld en ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. Het hete water wordt gebruikt om de nabijgelegen milieuvriendelijke krachtcentrale van energie te voorzien. Het restwater is voor de spa, helblauw van kleur en volgens de IJslanders heeft het een heilzame werking. Lijkt de Blue Lagoon wel een natuurwonder? Schijn bedriegt. Het complex is aangelegd en pas sinds 1991 geopend. Het was meteen een succes en nog steeds, dus boek je tickets altijd vooraf. Sommige tours plannen een bezoek meteen bij aankomst, omdat de Blue Lagoon zo dichtbij het vliegveld ligt. Zelf ga ik liever aan het einde van de reis. Heerlijk relaxen en nog even nagenieten van alle bijzondere ervaringen op IJsland!

Tip!
Vlieg je met Icelandair naar New York dan kun je zonder extra ticketkosten een stop-over maken op IJsland. Uiteraard betaal je wel voor je verblijf, maar het is een leuke manier om IJsland te bezoeken. Dus als je toch naar New York gaat...