Zomergeluk in Lissabon

In Lissabon was ik 20 jaar geleden al eens geweest en toen had het niet echt indruk gemaakt. Dus vandaar nooit meer bezocht. Hoe jammer! Dankzij mijn dochters, zij mochten dit jaar de bestemming kiezen, werd het Lissabon. Het bruist er van de energie, je kunt er heerlijk eten, prima winkelen, de mensen zijn vriendelijk, er is volop cultuur en omdat het aan de Atlantische Oceaan ligt is er altijd een zwoele wind. Vooral prettig in de zomer!

Mooi uitzicht
Als ik een stad niet zo goed ken, neem ik een 100% gids van mo’media mee. Natuurlijk omdat ik vijf jaar bij deze uitgeverij heb gewerkt, maar vooral om de goede adresjes en de leuke routes die erin staan. Ze hebben pas een nieuwe naam en look gekregen, time to momo. Omdat ons hotel vlakbij het centrale plein Marques de Pombal lag besloten we wandeling 1 en 2 te combineren. Over de Avenida de Liberdade waren we zo bij Elevador da Gloria die je een wandeling naar boven bespaart en naar het pleintje met de Miradouro  de San Pedro de Alcantara brengt. Een van de leukste uitzichtpunten van de stad. Wij hadden geluk, want in juli is hier een Summermarket.

Prima lunch
Tegenover het plein ligt Decadente, een restaurant dat bij hostel Indepente hoort. Het restaurant stond in onze gids,  maar werd ook nog eens getipt in de JAN  door reisgoeroe Chris Zegers, nou dan kun je er bijna niet omheen. En inderdaad het is een aanrader. Leuk in de avond als hier een lekker sfeertje hangt, maar ook voor de lunch als ze een driegangenmenu hebben voor 10 euro!

De leukste winkels
Klaar met de lunch, sla dan links af. De weg naar boven brengt je in de wijk Principe Real. Hier vind je de leukste winkels van de stad met veel Portugese merken. Aan het einde heb je Embaixada, een oud Moors huis dat nu een 'winkelcentrum' is, maar dan leuk. Alleen het gebouw is al de moeite waard.  In deze buurt ook veel leuke restaurantjes, koffietentjes, kiosken en het oerHollandse Frozz (frozen yoghurt), dat alleen in Lissabon een buitenlandse vestiging heeft. Voor een cultureel verantwoord uitstapje bezoek je hier de botanische tuin.

Met de tuktuk
De volksbuurt Alfama moet je zeker gezien hebben. Je kunt vanaf Principe Real de weg naar beneden lopen via de São Roque kerk en dan op het plein tram 28 nemen. Een leuk ritje maar wel iets wat bijna alle toeristen doen, dus zeker in de zomer loeidruk. Je kunt ook de elektrische tuktuk nemen. De prijs is meestal 15 euro voor een ritje, dus neem een lange route, dan heb je meer plezier van je tocht en je ziet meteen veel van de stad. Voor het allermooiste uitzicht over de stad bezoek je Castelo de São Jorge. Je kunt rondom lopen dus je ziet de stad vanuit alle hoeken en natuurlijk ook de Taag. Heb je helder weer dan zie je ook de Ponte de 25 Abril (dezelfde als in San Francisco) en het beeld Cristo Rei (inderdaad dezelfde als in Rio).

Tip:
Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en dat betekent de hele dag stijgen en dalen. Goede schoenen heb je dus echt nodig. Tenzij je alles met de elektrische tuktuk wilt doen.

Tip: 
Ga je in de zomervakantie, boek dan een zogenaamd zakenhotel. Die hebben vaak hele goede prijzen in de zomer. Wij sliepen in het Lisboa Exe Parque Hotel. Heel functioneel. De kamers zijn ruim, schoon en de bedden zeer goed. Het ligt twee straten van het plein Marques de Pombal en de Avenida de Liberdade (vol met luxe winkels als Louis Vutton en Michael Kors). Ontbijten kan in het hotel, maar doe je liever bij een van de kiosken die de stad rijk is. Wij vonden de yoghurtmix en aardbeiensmoothie van Banana Café een goed begin van de dag! 

 

 

 

mix & match

ook leuk