Kopenhagen doe je op de fiets

Kopenhagen is de stad met de meeste fietsen en fietspaden. De stad is niet heel groot en daarom is alles op de fiets bereikbaar. Druk is het ook, zeker in de spits en dacht je dat wij Nederlanders wel wat gewend zijn, in Kopenhagen fietsen ze echt hard. 

Relaxt
Ga je voor de eerste keer dan is het leuk een tour bij Copenhagen Bicyckes te boeken. Je kunt een eigen gids nemen of aansluiten bij een grotere groep. Op de fiets langs alle highlights geeft meteen een goed beeld van de stad. Wij begonnen in Nyhavn en fietsten langs het water naar Christiansborg, het paleis van de Koninklijke familie. Daar zie je meteen hoe relaxt de Denen leven. Natuurlijk zijn er de traditionele wachters die de boel in de gaten houden, maar verder is het plein vrij toegankelijk en wandel of fiets je gewoon langs de voordeur van de koningin. Als de vlag wappert is ze thuis.

Meren
De volgende stop was de Kleine Zeemeermin, volgens velen de grootste teleurstelling van Kopenhagen. Hoe dan ook moet je haar een keer gezien hebben. 
Via de statige wijk østerbro fietsten we naar het hippe en bij jongeren geliefde Nørrebro. Behalve dat hier veel leuke eettentjes zijn, ligt de wijk pal langs de Indre Søer, de binnenmeren van Kopenhagen. Zodra de zon schijnt zie je hier joggers, vaders/moeders met kinderwagens, zakenmensen die een luchtje scheppen én heel veel fietsers.  

De markthal
Tijd voor de lunch! De meren liggen niet ver van Torvehallerne, de markthal van Kopenhagen en absoluut de leukste plek voor een lunch. In meer dan zestig kleine winkeltjes vind je de heerlijkste gerechten. Denen houden van gezond eten, dus veel is biologisch, ecologisch, maar in ieder geval vers. Smoothies, smørrebrød, sushi, alles kun je hier vinden.

Klein Amsterdam
Vanuit het centrum fietsten we naar de buitenwijken van de stad. Natuurlijk via de Cykelslangen, een oranje fietsslang die het woon-werkverkeer vergemakkelijkt en toeristen een heerlijk tochtje over de kade bezorgd naar de artistieke wijk Christianshavn. Dat deze wijk ooit door Nederlanders gemaakt is kun je wel zien. Veel plekken doen je denken aan de grachten in Amsterdam. 

No foto’s!
Hier ligt ook Christiania, de vrijstaat van Kopenhagen. In de jaren zeventig werd deze commune opgericht met als doel het ideale leven. Inmiddels wonen er 900 mensen en is het een wereld op zich. De bakfiets werd hier uitgevonden en zanger Lucas Graham groeide er op. Dat niet alles ideaal is merk je in Pusherstreet waar drugs wordt verhandeld en de verkopers met bivakmutsen rondlopen. Ook mag je in deze straat absoluut geen foto’s maken. Maar los daarvan is een wandelingetje door Christiania een bijzondere afwisseling met het verder zo keurige en georganiseerde Kopenhagen. Vanaf hier fietsen we terug naar de Nyhavn, op naar een welverdiend koud biertje.